Elektrik Panosuna Yangın Tüpü Yeterli mi? Pano İçi Otomatik Söndürmeyle Farkları

Elektrik panosu yangınları neden bu kadar sinsi ilerler?

Bir elektrik panosu yangın tüpü ile korunduğunu düşünen birçok işletme, panonun içinde yangının nasıl başladığını pek bilmez. Pano kapağı kapalıdır, içeride ne olduğu görünmez. Gevşemiş bir klemens, aşırı ısınan bir bara bağlantısı ya da yalıtımı yorulmuş bir kablo, dışarıdan hiçbir belirti vermeden haftalarca ısınabilir. Yangın fark edildiğinde çoğu zaman kablo izolasyonu, plastik klemensler ve pano içindeki diğer malzemeler çoktan tutuşmuş olur.

Bu yangınların sinsi olmasının birkaç somut nedeni var:

  • Kapalı hacim: Isı ve duman panonun içinde birikir. Dışarıdan bakan kişi alevi görmeden önce koku veya ince bir duman fark eder.
  • Yanıcı malzeme yoğunluğu: Kablo kılıfları, plastik kanallar, kontaktör gövdeleri ve etiketler küçük bir alanda yan yana durur.
  • Gerilim altında olması: Enerji kesilmediği sürece ark ve kısa devre devam edebilir, yangın söndürülse bile yeniden alevlenebilir.
  • Ekipman değeri: Panonun kendisi pahalı olmasa bile, bağlı olduğu üretim hattı, sunucu veya dağıtım sistemi durduğunda asıl maliyet ortaya çıkar.

Bu yüzden soru yalnızca “yangını söndürebilir miyim?” değil, “yangını ne kadar erken ve ne kadar az hasarla durdurabilirim?” olmalı.

El tipi yangın tüpü panoda ne işe yarar, nerede yetersiz kalır?

El tipi yangın tüpü, panonun bulunduğu mekânda mutlaka bulunması gereken bir ekipmandır. Pano odasında ya da yakınında doğru tipte bir tüp, yangının dışarı yayıldığı ya da pano dışındaki küçük bir başlangıcın bastırılması gereken durumlarda işe yarar. Ayrıca bir kişinin enerjiyi kestikten sonra müdahale etmesi için de bir araçtır.

Ancak tüpün çalışması için bir insanın yangını fark etmesi, tüpe ulaşması, güvenle müdahale edebilecek durumda olması gerekir. Gece vardiyasız çalışan bir tesiste, kimsenin bulunmadığı bir trafo odasında ya da uzak bir enerji dağıtım noktasında bu zincir ilk halkada kopar. Yangın söndürücü hazırdır, ama kullanacak kimse yoktur.

Tüpün diğer sınırı, söndürücü maddenin panonun içine ulaşma biçimidir. Kapalı bir pano kapağı açılmadan içeriye madde püskürtülemez. Kapağı açmak ise hem oksijen girişini artırır hem de operatörü ark ve sıcak gaz riskine yaklaştırır.

Gerilim altında müdahale riski

Enerji altındaki panoya müdahale, yangın söndürmenin en riskli kısmıdır. Panoda ark oluşuyorsa kapağı açmak ark patlaması riskini artırabilir. Söndürücü madde türüne göre iletkenlik de önemlidir; su veya köpük bazlı maddeler elektrik panosu için uygun değildir.

Güvenli yaklaşım şudur: önce mümkünse enerjiyi bir üst noktadan kesmek, sonra uygun tüple müdahale etmek. Ama gerçek bir yangın anında bu sıra her zaman uygulanamaz. Pano besleme noktası farklı bir odadaysa ya da kimin yetkili olduğu belli değilse, geçen dakikalar yangının büyümesi anlamına gelir.

Bu nedenle çalışanlara verilen eğitimde “panoya tüple müdahale” bir kural değil, risk değerlendirmesi gerektiren bir istisna olarak anlatılmalıdır.

Tüp tipi seçimi: CO2, kuru kimyevi toz ve toz kalıntısı sorunu

Elektrik panosu çevresinde en sık iki tüp tipi karşımıza çıkar:

  • CO2 tüpü: Kalıntı bırakmaz, elektriği iletmez. Hassas ekipmanın bulunduğu yerlerde tercih edilir. Menzili kısadır, açık alanda dağılır ve soğutma etkisi sınırlıdır. Yangın yeniden alevlenebilir.
  • Kuru kimyevi toz (ABC) tüpü: Yaygın ve etkilidir, ancak ince toz kalıntısı bırakır. Bu toz elektronik kartlara, kontaklara ve soğutma fanlarına yerleşir, nem alınca aşındırıcı etki yapabilir. Yangın söndürülse bile pano temizliği ve çoğu zaman parça değişimi gerekir.

Yani doğru tüp seçimi bile tek başına yeterli çözüm değildir. Toz tüp yangını bastırır ama panoyu kurtarmayabilir; CO2 temiz bırakır ama kapalı panoya yönlendirmesi zordur. Ekipman değeri yüksek panolarda bu ikilem, otomatik sistemlere bakmayı anlamlı kılar.

Teknisyen pano içindeki otomatik söndürme sistemini kontrol ediyor

Pano içi otomatik söndürme sistemi nasıl çalışır?

Pano içi otomatik söndürme sistemi, söndürücü maddeyi doğrudan panonun içine veren, insan müdahalesine ihtiyaç duymayan bir sistemdir. Mantığı basittir: yangın panonun içinde başlar, sistem orada algılar ve orada söndürür. Kapak açılmaz, operatör riske girmez.

Kompakt sistemlerde genellikle tespit ve söndürme tek bir ünitede birleşir. Bu konuda detaylı ürün bilgisi için pano içi söndürme sistemi sayfasına bakabilirsiniz.

Tespit, tetikleme ve söndürücü madde akışı

Sistemin çalışma sırası genel olarak şöyledir:

  1. Tespit: Pano içine yerleştirilen ısıya duyarlı bir hat, tüp veya dedektör, belirli bir sıcaklığa ulaşıldığında devreye girer. Sistem türüne göre tespit hattı yangın noktasında kendiliğinden delinebilir ya da elektronik bir dedektör kontrol ünitesine sinyal gönderebilir.
  2. Tetikleme: Kontrol ünitesi ya da basınçlı hat, söndürücü madde çıkışını başlatır. Bazı sistemler ayrıca alarm veya enerji kesme rölesine sinyal verebilir.
  3. Madde akışı: Söndürücü madde panonun içine, yangın noktasına yakın bölgeden boşalır. Kapalı hacim burada avantaja dönüşür; madde dışarı kaçmadan panoda yoğunlaşır.

Kullanılan maddenin türü, kalıntı bırakıp bırakmaması ve elektriği iletmemesi ürün seçiminde belirleyici olur. Teknik özellikler üreticiden üreticiye farklılık gösterdiği için bu bilgiyi ürün dokümanlarından doğrulamak gerekir.

Yan yana karşılaştırma: tüp ve pano içi otomatik söndürme

Kriter El tipi yangın tüpü Pano içi otomatik söndürme
Müdahale şekli İnsan tarafından, elle Otomatik, insansız
Müdahale zamanı Yangın fark edildikten sonra Yangının başladığı ilk anda
Pano kapağı Açılması gerekebilir Kapalı kalır
Kullanıcı güvenliği Ark ve gerilim riski var Kişi müdahale etmez
Kimsenin olmadığı mekân Etkisiz kalır Çalışmaya devam eder
Kalıntı Tipe göre değişir, toz ağır olabilir Maddeye göre değişir
Kapsam Mekân geneli Yalnızca ilgili pano
Maliyet Düşük Daha yüksek, ama hasarı azaltmayı hedefler

Bu tablo iki çözümü rakip gibi değil, farklı görevler üstlenen ekipmanlar olarak okumak gerektiğini gösterir. Tüp geniş alan ve ikincil müdahale içindir; pano içi sistem ise yangının doğduğu noktada ilk müdahaleyi yapar.

Hangi panolarda otomatik söndürme düşünülmeli?

Her pano için otomatik sistem şart değildir. Karar verirken şunlara bakın: panonun kesintiye karşı kritikliği, içindeki ekipmanın değeri, bulunduğu yerde sürekli personel olup olmadığı ve yangının yayılma riski.

Sunucu odası, enerji dağıtım, makine kontrol ve trafo panoları

  • Sunucu odası ve veri panoları: Duruş maliyeti ve veri kaybı riski yüksektir. Toz kalıntısı bırakan maddeler burada sorun yaratır.
  • Enerji dağıtım panoları (ana dağıtım, OG/AG panoları): Bir yangın tüm tesisin elektriğini kesebilir. Çoğu zaman uzak odalarda bulunur ve sürekli gözetilmez.
  • Makine kontrol panoları: PLC, sürücü ve servo ekipmanlar pahalıdır; panonun yanması üretim hattını günlerce durdurabilir.
  • Trafo ve çevresindeki kumanda panoları: Yüksek güç, ısınma ve yağ gibi ek riskler barındırabilir. Bu alanlarda ayrıca mekân bazlı koruma gerekebilir.

Evlerdeki küçük sigorta panolarında ise genellikle iyi bir montaj, düzenli kontrol ve yakın bir tüp yeterli bir başlangıçtır. Ancak ev tipi olsa bile bina girişinde, bodrumda ya da kimsenin sık uğramadığı bir alanda bulunan panolar için otomatik koruma sorulabilir.

Doğru sistemi seçerken sorulması gereken sorular

  • Panonun içinde ne kadar hacim ve hangi ekipmanlar var?
  • Pano kaç kompartımandan oluşuyor; her bölme ayrı korunmalı mı?
  • Söndürücü madde elektriği iletiyor mu, kalıntı bırakıyor mu?
  • Tespit mekanik mi, elektronik mi? Alarm veya enerji kesme çıkışı var mı?
  • Sistem panonun ısı ve havalandırma koşullarına uygun mu?
  • Yangın sonrası sistemin yeniden doldurulması ya da değiştirilmesi nasıl yapılıyor?
  • Üreticinin ilgili standartlara uygunluk belgeleri var mı?
  • Sigorta şirketi veya iç denetim bu tür koruma için şart koşuyor mu?

Bu sorulara net cevap veremiyorsanız, satın almadan önce yangın güvenliği uzmanı ya da yetkili bir firmadan keşif talep etmek en sağlıklısı olur.

Montaj, bakım ve kontrol süreçlerinde dikkat edilecekler

Otomatik sistem doğru takılmazsa koruma sağlamaz. Montajda dikkat edilecek başlıca noktalar:

  • Yerleşim: Tespit elemanı, ısının en çok biriktiği ya da arıza ihtimalinin yüksek olduğu bölgeye yakın konumlandırılmalıdır.
  • Pano hacmine uygun seçim: Fazla küçük kapasiteli sistem yangını bastıramayabilir.
  • Elektrik güvenliği: Montaj enerjisiz yapılmalı, kablo yönlendirmesi mevcut hatlarla çakışmamalıdır.
  • Etiketleme: Panonun üzerinde otomatik söndürme bulunduğuna dair uyarı olmalı; bakım yapacak kişi bunu bilmelidir.

Bakım tarafında ise üreticinin önerdiği periyodik kontrol takvimi esas alınmalıdır. Basınç göstergesi, tespit hattının bütünlüğü, son kullanma veya değişim tarihi ve bağlantı noktaları düzenli olarak gözden geçirilmelidir. Pano içinde sonradan yapılan eklemeler ya da yeniden kablolama, sistemin yerleşimini etkileyebilir; bu tür değişikliklerden sonra kontrol tekrarlanmalıdır.

El tipi tüplerin de yıllık bakım ve basınç kontrolünü ihmal etmeyin. Pano odasındaki tüpün erişim yolu kapalı değilse, tipi doğruysa ve çalışanlar nasıl kullanılacağını biliyorsa değer katar.

Sonuç: Tüp tamamlayıcıdır, pano içi sistem korumanın kendisidir

Elektrik panosu için yangın tüpü bulundurmak doğru ve gereklidir, ama tek başına yeterli bir koruma planı değildir. Tüp, yangını fark eden birinin müdahalesine bağlıdır; panonun içinde başlayan ve kapalı kapak ardında büyüyen bir yangında ise zaman en kritik unsurdur.

Kesintinin pahalı, ekipmanın değerli ya da mekânın sürekli gözetilmediği panolarda otomatik söndürme sistemi, yangını başladığı yerde yakalayan asıl korumadır. Tüp ise mekân genelindeki ikinci savunma hattı olarak yerini korur. İki çözümü birbirinin yerine değil, birbirini tamamlayan katmanlar olarak planlamak hem insan güvenliği hem de işletme sürekliliği açısından en sağlam yoldur.

Elektrik panosunun yanında duran kırmızı yangın tüpü ve pano içi söndürme hattı
Yeniyalı Mah. Milli Egemenlik Cad. Yarımca Küçük Sanayi A Blok No: 4/A2 İç Kapı No: 202 Körfez/KOCAELİ
+90 262 527 88 18
+90 530 236 28 72