Yağ yangınları endüstriyel mutfaklar için, özel bir risk oluşturmaktadır çünkü suyla müdahale edilememektedir. Bundan dolayı yapılan araştırmalara göre, tüm restoran yangınlarının 50%’si pişirme ekipmanlarından kaynaklanmaktadır.
Belirli aralıklarla temizlenmeyen davlumbazlarda yağ yoğunluğu her gün artar ve bu da yangın riskini arttırır.
Davlumbazlarda meydana gelen yangın, içerisindeki metal dedektörler sayesinde hızla tespit edilmektedir. Sistem bir yangın tespit ettiğinde, bu tür yangınlar için özel olarak geliştirilen düşük PH seviyesine sahip potasyum karbonat bazlı sıvı, kısa sürede ilgili alana yayılmaktadır. Bu kimyasallar, alevleri kapatarak, ateşin oksijenle bağlantısını kesmektedir. Sistem devreye girer girmez, cihaza giden gaz hattı da anında keser. Böylelikle mutfakta olası bir yangın başlamasının önüne geçmiş bulunuruz.
Yağ oranı ne kadar fazla ise duman oranı o kadar fazladır. Böylelikle mutfak yangın söndürme sistemlerine yatırım yapmak yangın ve duman hasarını minimuma düşürmektedir.
Kullanım alanları:
Restoranlar, Oteller, Tatil Merkezleri, Alışveriş Merkezleri, Okullar, Hastaneler ve Sağlık Kurumları, Endüstriyel Tesisler, Havaalanları
Yasal Zorunluluk
Alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100’den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır.